20061025
version 4

Tankar från läsarna

Läste precis ut Godnatt Gunnel och sitter nu och funderar på varför jag inte läst den tidigare, den var ju helhäftig måste jag säga! Gillade den verkligen. Tack för bra läsning, nu ska jag ge mig på de två andra...
/Sofia

Fan vad jag beundrar dig! Läste precis ut Borta Bra o den var ju helt fantastisk!
/Sofia

Godnatt Gunnel och Borta Bra är nu utlästa. Jag har haft stort nöje av läsningen. Ibland är texten som en virvlande dans. Det märks att du har roligt när du skriver! Särskilt BB sitter kvar i huvudet efteråt, med sina mycket starka bilder. Det finns en råhet i en del av sekvenserna som man nästan värjer sig för, men jag fann ett sätt att förhålla mig till dem, så att det blev uthärdligt. Din nästan-kusin har visst beskrivit boken som uppmuntrande... Jag håller med faktiskt, hur det nu kan vara möjligt. Det moraliska förfallet är ganska monumentalt. Men kanske ligger det i morgondagens möjlighet att göra annorlunda, att göra bättre, kanske rentav göra gott. Lite Lutherskt? Nå, kul i alla fall! Fast de kattplågande snorungarna skulle man vilja hänga upp by the balls!
/Håkan

Nu har jag läst klart dina böcker.
   Behöver väl inte säga så mycket om dom, mer än att jag mest gillade Borta Bra. Den var måttligt vulgär i min smak.
   Personligen tycker jag att dina två nya är bättre än Godnatt Gunnel. Även om den e bra i sig själv.
   Hade lite svårt att lägga ifrån mig Borta Bra och även Som Man Bäddar. Men favoriten e given.
   Men jag e rätt kräsen med läsning, om det inte intresserar mig från start så lägger jag boken ifrån mig. Har läst så mycket böcker så jag borde äga ett bibliotek snart.
   Men, bara för att få det sagt; Mycket bra, en annorlunda uppställning och skrivform. Mer talande än berättande. Griper tag i och får en att fundera över vissa saker. Jag blev glatt överraskad måste jag medge. Trodde inte att nån man känner ska kunna göra nåt som får en intresserad... Du vet hur det e, men helt plötsligt stöter man på saker som nån man känner har skapat och WOW! Det e riktigt bra.
   Det e väldigt kaos du skapar och det får en verkligen att fundera över sig själv och den omgivning man skapat runt sig. Jag gillar när nån petar på en nerv och säger... Så här är det! Punkt. Det gör en medveten om svagheter och dumheter man bär med sig. Jag kan inte riktigt peka på nåt sådant från dina böcker, men de har fått mig att tänka till.
   Några av personerna i böckerna har jag träffat i verkligheten. Doktorn i Borta Bra, bodde granne under oss under min tid som prepub barn. Mamma Jönsson träffade jag under min 20 års tid. Men det var en Pappa Jönsson med son. Lika träffande. Lika korkade, lika sorgliga.
/Johnny

Jag har nu läst Som Man Bäddar. Den är bra. För att uppskatta den måste man ha en vilja att ta del av andra människors liv. Den handlar om en gammal mans sista tid i livet. Ett liv som man inte önskar ens sin ovän. Sjukdom som bryter ner hans kropp och stundom fördunklar hans själ. Boken kunde vara en plåga att läsa om det inte vore för hans tillbakablickar på sitt tidigare liv.
   Den skildrar på ett mycket levande sätt en udda människas levnadsöde. En känslig människa som pendlar mellan trots och kärlek, men som inte vågar ta steget fullt ut av rädsla för att misslyckas eller bli sviken av de han älskar och kan då övergå i desperation och grymhet.
   Boken är skriven på en ledig och lättläst svenska. Efter en trevande inledning, som man tar sej igenom av nyfikenhet för att se vad det blir av storyn, lättar skildringen och man anar en självdistans från bokens huvudperson som mer och mer accepterar sin situation och finner trots allt positiva drag i sin eländiga tillvaro.
   Författaren har visat en sällsynt stor inlevelseförmåga när han skildrar såväl det fysiska som mentala förfall som föregår det oundvikliga slutet..
/Pappa.

Det har jag nu gjort, avslutade Borta Bra för ett par dagar sedan. Du är en pretentiös ordskapare. Inte så mycket med tanke på orden utan mer med hänseende till följden. Jag tyckte om den, tro inget annat! Men vissa stycken kunde jag bara inte få in i något som helst sammanhang, fastän jag verkligen l ä s t e boken. Vissa böcker läser jag bara, inte denna. En varm medflytandekänsla likt en film i short-cuts-stuk. Det händer egentligen inget särskilt, man får bara förmånen att följa de vandrande på några av sina färder. Sammankopplingarna gillar jag, ihopflätandet av människoöden. Och katterna! såklart katterna.
   Jag gillar att jag måste tänka för att hänga med, att bli bortkollrad och ibland också få gå tillbaka. Den är mycket Torbjörn, så som jag känner honom - det vill säga ordledes, för övrigt känner jag dig inte ett förbannat dugg. Ger ett tankeskuttigt och till synes förvirrat intryck fast man förstår efter en stund att det är menat som en undanmanöver och ett sätt att vara bara.
   Äckliga misshandelsscener och natten mellan söndagen och måndagen, de dagar då jag avverkade den, så drömde jag hela natten igenom på en och samma dröm fast jag vaknade hundra gånger och verkligen sov dåligt. Jag tänkte att jag var tvungen att börja tänka på något vackert och fint och sött och underbart för att komma ifrån drömmen och jag försökte verkligen men det gick bara inte. Antar att läsandet triggade något hos mig.
/Annika

Jag har nu sträckläst din bok Borta Bra. Till en början var jag rätt förvirrad av att introduktionen var rörig och svår att få grepp om. Innehållsmässigt ligger den rätt väl i tiden. Den beskriver det kaotiska livet som många lever i i dagens storstäder. Det gamla samhället med de stabila sociala banden som kitt och stöd för många människor saknas. Anonymiteten och brist på gemensamma sociala värderingar gör livet mer rotlöst och skrämmande i synnerhet för oss äldre.
   Vad jag uppskattar i boken är Din förmåga att blanda fantasi- och verklighetsskildringar på ett sätt som jag funnit i de latinska författarnas alster. Du har en väl utvecklad förmåga att sätta dej in i de olika personernas själsliv och beskriva deras handlingar. Ibland undrar jag hur Du fått insyn i ex.vis rättsläkarens arbete även om jag sett "underhållningsfilmer" med scener från obduktioner.
   Jag hade vissa svårigheter att skilja de olika gossarnas familjetillhörigheter åt. Det kan bero på att jag sträckläste och inte trängde in på djupet i de olika scenerna. I övrigt tycker jag att berättarstilen i någon del påminner mej om "Slas´s". Med korta och raka meningar som gör innehållet mycket tydligt. Jag anser att den stilen är förträfflig som berättarstil även om vissa meningar blir så klara att de kan skrämma. Du har behandlat de eviga frågorna om relationer på ett både intelligent och sökande sätt och frågat var gränserna mellan fortplantning, närhet och kärlek går. Det är frågor som berör alla.
   Jag säger att boken i stora delar beskriver dagens människor och deras oförmåga att själva styra sina liv. Inte minst Anna Lind-mordet visar hur osäker tillvaron är. Vi som åskådare kan antingen blunda för verkligheten eller se den och förfäras.
/Pappa

(om Borta Bra:) Jag håller med pappa hela vägen, även att starten är snårig och att personerna kan vara svåra att hålla reda på. Men framför allt liknelsen med de latinamerikanska författarna som har den där förmågan att bli surrealistiska utan att bli banala. Jag ser också sexscenerna som ett gestaltande av människans förvirring och sökande efter något "verkligt" precis som pappa uttryckte det: "Du har behandlat de eviga frågorna om relationer på ett både intelligent och sökande sätt och frågat var gränserna mellan fortplantning, närhet och kärlek går."
   Scenen med läkaren och hans fru är oslagbar t.ex. när han med uttråkad sadism och självklar "rätt" ska straffa henne och hon reagerar med fysisk apati under akten och efteråt med dåligt samvete över att hon inte gjort tillräckligt för honom. Såpass att hon offrar sig och övermannar sin rädsla för hundarna för hans skull. Ett offer som han dessutom aldrig får reda på! Otroligt intrikat och tankeväckande.
   En annan författare som jag nyss läst som också har försökt beskriva mekanismerna som driver människan till onda/ goda handlingar är J.M. Coetzee. En viss likhet i stilen kan man läsa i "I väntan på barbarerna".
/Ylva

Jag har inte läst ut Borta Bra än, men som jag sa till Dej så tycker jag att den är läsvärd. Om jag läser böcker som jag tycker är tråkiga eller ointressanta, så brukar jag börja tänka på andra saker och det gör jag inte nu. Jag hade ju väntat mej något alldeles otroligt hemskt så därför blev jag inte så förskräckt... än i alla fall. Sen kanske jag inte skulle ha valt den här boken om jag läste vad den handlade om på baksidan, men det är ju en annan sak. Jag gillar romantik, lyckliga slut och sådant. Men även spänning och sådant man blir berörd av. Och det blir man ju av Din bok.
/Liz